Бургаски Окръжен Съд
            БУРГАСКИ ОКРЪЖЕН СЪД    
*** Information in English is available for court bank accounts, Court palace and Statute of the District court *** Инфоормация на русском языке можно найти о: банковские счета Окружного суда, Судебная палата и подсудность Окружного суда *** ВАЖНО! Считано от 19 април 2018 г. призовки на Окръжен съд – Бургас, на Районен съд – Бургас, както и на други съдилища (получени в Окръжен съд – Бургас), могат да се получат от понеделник до петък от 8.00 до 9.00 ч в Бюро Призовки (партер, дясно крило), тел.056 878 861, а от 9.00 ч. до 13.00 ч. от Информационен център (партер, срещу централния вход), тел.056 879 468. *** Публикуван е Наръчник на съдебния заседател *** ВАЖНО! Влизат в сила измененията в ЗЮЛНЦ. Вижте промените *** Information in English is available for court bank accounts, Court palace and Statute of the District court *** Инфоормация на русском языке можно найти о: банковские счета Окружного суда, Судебная палата и подсудность Окружного суда
Начало Новини

гр. Бургас, ул. "Александровска" № 101
                     e-mail: judge@os-burgas.org


Окръжен съд – Бургас проведе разпоредително заседание по дело за причиняване на смърт при ПТП по непредпазливост

Окръжен съд – Бургас проведе разпоредително заседание по дело за причинена смърт по непредпазливост при пътно-транспортно произшествие. Подсъдим по делото е Димитър И., привлечен като обвиняем за извършено престъпление по чл. чл. 343, ал. 1, б.“в“, вр. чл. 342, ал. 1 от НК, вр. чл. 20, ал. 2 от ЗДвП, за това, че на 09.09.2016 г., около 05:45 ч., на Автомагистрала „Тракия“, при управление на моторно превозно средство - лек автомобил, нарушил правилата за движение, визирани в Закона за движение по пътищата, допуснал пътно транспортно произшествие с пешеходеца Б. К., като с деянието си по непредпазливост причинил смъртта му /починал на 09.09.2016г./.

Съдът намери, че няма основания за прекратяване и спиране на наказателното производство. Съдебният състав намери за неоснователно искането на подсъдимия и неговата защита, за връщане на делото на държавното обвинение заради констатирано отстранимо съществено нарушение, ограничаващо правото на защита на Димитър И., поради непълнота в диспозитива на съставения обвинителен акт.

Съдът намери за основателно и прие искането на защитата, за събиране на нови доказателства, като разпит на експерти и прилагане на нови писмени доказателства.

Съдът конституира като частен обвинител пострадалата М. К., майка на починалия Б. К.

Следващото заседание по делото е насрочено за 21.03.2019 г., от 11.00 часа.

14.02.2019

Прессслужба ОС-Бургас

Окръжен съд – Бургас одобри споразумение за използването на чужди платежни инструменти

Окръжен съд – Бургас одобри постигнато споразумение между Окръжна прокуратура – Бургас, подсъдимите Георги А. и Иван И. и техните защитници, съгласно което:

Подсъдимият Георги А. се признава за виновен в това, че:

1.  Нa 15.09.2011 г., в к.к. ”Слънчев бряг”, на ATM устройство /банкомат/,  монтирал техническо средство, за да придобие информация за съдържанието на платежни инструменти - записи от „втора пътечка на банкови карти”, съдържащи номерата на картите, и четирицифрени лични идентификационни /ПИН/ кодове/, които представляват парола за достъп до банковите карти и за идентифициране на клиента - престъпление по чл.249, ал.3 от НК.

2. И в това, че през периода 21.06.2014 г. – 30.07.2014 г., в с. Равда, гр. Свети Влас, гр. Приморско и гр. Черноморец, на ATM устройства /банкомати/, при условията на продължавано престъпление, действайки като извършител, в съучастие с Иван И. - като помагач, монтирал технически средства, за да придобие информация за съдържанието на платежни инструменти - записи от „втора пътечка на банкови карти”, съдържащи номерата на картите, и четирицифрени лични идентификационни /ПИН/ кодове/, които представляват парола за достъп до банковите карти и за идентифициране на клиента - престъпление по чл. 249, ал. 3, вр. чл. 26, вр. чл.20, ал. 2 от НК.

На основание чл. 23, ал. 1 от НК, на подсъдимия Георги А. се наложи едно общо наказание за двете престъпления, а именно „Лишаване от свобода“ за срок от една година, което да бъде изтърпяно при първоначален „строг“ режим. Съдът не наложи на подсъдимия Георги А. наказание „Глоба“ до двойния размер на получената сума, което законът предвижда наред с наказанието Лишаване от свобода“ за престъпленията по чл. 249, ал. 3 от НК, тъй като със същите не са причинени имуществени вреди.

Съгласно одобреното споразумение подсъдимият Иван И. се призна за виновен в това, че през периода месец юни 2014 г. - 30.07.2014 г., в гр. София, гр. Свети Влас и гр. Черноморец, при условията на продължавано престъпление, действувайки като извършител при две от деянията и като помагач, в съучастие с Георги А. - като извършител, при други две от деянията, изготвил и улеснил монтирането на технически средства, за придобиване на информация за съдържанието на платежни инструменти - записи от „втора пътечка на банкови карти”, съдържащи номерата на картите, и четирицифрени лични идентификационни /ПИН/ кодове/, които представляват парола за достъп до банковите карти и за идентифициране на клиента - престъпление по чл. 249, ал. 3, вр. чл. 26, вр. чл. 20, ал. 4 от НК.

На подсъдимият Иван И. се наложи наказание “Лишаване от свобода“ за срок от 9 месеца, изпълнението на което наказание се отложи за изпитателен срок от три години.

Деянията са извършени от подсъдимите виновно, при форма на вината „пряк умисъл“. Окръжен съд – Бургас намери, че постигнатото споразумение не противоречи на закона и на морала, поради което следва да бъде одобрено.

11.02.2019

Прессслужба ОС-Бургас

Окръжен съд – Бургас взе мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо двама обвиняеми за кражба в особено големи размери

Окръжен съд – Бургас взе мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо Злати И. и Пенчо М., привлечени като обвиняеми за кражба в особено големи размери.

Злати И. и Пенчо М. са привлечени като обвиняеми за извършено от  двамата престъпление в съучастие, като съизвършители, а обвиняемият Пенчо М. и в условията на повторност, след предварителен сговор и в условията на продължавано престъпление, че в периода от 03.03.2017 г. до 01.06.2018 г., в гр. Бургас и в гр. Айтос, чрез разрушаване на прегради, здраво направени за защита на имот и чрез използване на техническо средство, отнели от владението на различни лица без тяхно съгласие и с намерение противозаконно да ги присвоят чужди движими вещи, общо на стойност  322 024,69 лева, като кражбата съставлява особено големи размери и представлява особено тежък случай (престъпление по чл. 196а, вр. чл. 195, ал. 1, вр. чл. 194, ал. 1 от НК, вр. чл. 20, ал. 2, вр. чл. 26, ал. 1 от НК).

Престъплението, за което е повдигнато обвинението се явява тежко умишлено престъпление по смисъла на закона, наказуемо с наказание „Лишаване от свобода“ от десет до двадесет години и конфискация на част или цялото имущество на дееца.

Направената най-обща преценка на събраните към този момент доказателства, позволяват на съдът, без да нарушава презумпцията за невинност по чл. 16 от НПК, да направи обосновано предположение за възможната съпричастност на всеки от двамата обвиняеми в престъпленията, за които са им повдигнати обвинения.

Според Окръжен съд – Бургас са налице и останалите предпоставки за вземане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо двамата обвиняеми. Обремененото съдебно минало на Злати И. и Пенчо М. за  множеството извършени престъпления, включително и друго, осъществено  в съучастие помежду им, не само не опровергават, а напротив, потвърждават предположението за наличие на реално съществуваща опасност  всеки от тях да се укрие или да извърши друго престъпление.

Определението на Окръжен съд – Бургас подлежи на обжалване или протестиране пред въззивна инстанция в тридневен срок.

07.02.2019

Прессслужба ОС-Бургас

Окръжен съд – Бургас наложи наказание „Лишаване от свобода“ за 9 години и 4 месеца на подсъдим за блудство

Окръжен съд – Бургас постанови присъда, с която наложи наказание „Лишаване от свобода“ за срок от 9 години и 4 месеца на Иван М., подсъдим за блудствени действия.

Съдебният състав призна Иван М. за виновен в това, че на 07.06.2018 г., в град Бургас, к-с „Меден рудник“, при условията на продължавано престъпление, на три пъти, извършил действия с цел да възбуди и удовлетвори собственото си полово желание без съвкупление по отношение на лице, ненавършило 14- годишна възраст, като блудството представлява опасен рецидив. Съдът оправда подсъдимия по обвинението - деянието да представлява особено тежък случай.

Окръжен съд – Бургас осъди подсъдимия Иван М., да заплати на гражданския ищец М. Д., чрез нейните родители и законни представители, сумата от 4 000 лв., представляващи обезщетение за претърпените от пострадалата неимуществени вреди.

Присъдата на Окръжен съд – Бургас може да бъде обжалвана или протестирана в 15-дневен срок пред въззивна инстанция.

07.02.2019

Прессслужба ОС-Бургас

 
   
 
Copyright © 2019 Бургаски Окръжен Съд. All Rights Reserved.
Tel: (056) 879 400, e-mail: judge@os-burgas.org