Бургаски Окръжен Съд
            БУРГАСКИ ОКРЪЖЕН СЪД    
*** Information in English is available for court bank accounts, Court palace and Statute of the District court *** Инфоормация на русском языке можно найти о: банковские счета Окружного суда, Судебная палата и подсудность Окружного суда *** ВАЖНО! Считано от 19 април 2018 г. призовки на Окръжен съд – Бургас, на Районен съд – Бургас, както и на други съдилища (получени в Окръжен съд – Бургас), могат да се получат от понеделник до петък от 8.00 до 9.00 ч в Бюро Призовки (партер, дясно крило), тел.056 878 861, а от 9.00 ч. до 13.00 ч. от Информационен център (партер, срещу централния вход), тел.056 879 468. *** Публикуван е Наръчник на съдебния заседател *** ВАЖНО! Влизат в сила измененията в ЗЮЛНЦ. Вижте промените *** Information in English is available for court bank accounts, Court palace and Statute of the District court *** Инфоормация на русском языке можно найти о: банковские счета Окружного суда, Судебная палата и подсудность Окружного суда
Начало Новини

гр. Бургас, ул. "Александровска" № 101
                     e-mail: judge@os-burgas.org


Окръжен съд – Бургас допусна екстрадиция на казахстански гражданин, привлечен като обвиняем в родината си за длъжностно присвояване в големи размери

Окръжен съд – Бургас допусна екстрадиция на казахстанския Максим Л., като го предаде на родната му страна в изпълнение на официална Молба за екстрадиция. Производството е по реда на чл. 17, ал. 1 от Закона за екстрадицията и Европейската заповед за арест.

В съдебното заседание днес исканото лице Максим Л. и неговата защита изразиха доброволно съгласие за незабавна екстрадиция.

От доказателствата по делото съдът установи, че деянието, за което е привлечен Максим Л. - длъжностно присвояване в особено големи размери, съставлява престъпление, съобразно законодателството на Р. Казахстан и Р. България, като посочената присвоена сума по равностойност в лева се равнява на 1 743 876 лева. За посоченото в НК на Република Казахстан престъпление, максималният срок „Лишаване от свобода“ е 12 години, а в Наказателния кодекс на Република България е от 10 до 20 години.

Окръжен съд – Бургас констатира, че са на лице основанията, за да се уважи изразеното от исканото лице съгласие за незабавно екстрадиране и не са на лице основания за отказ за екстрадиция. В конкретния  случай исканото лице е гражданин на Р. Казахстан. В Република България не му е предоставено убежище, не се ползва с имунитет по отношение на наказателната юрисдикция на страната ни и е наказателно отговорно, съобразно българското законодателство. От приложените материали към Молбата за екстрадиция се установява, че за повдигнатите на исканото лице обвинения не се налага смъртно наказание в искащата държава.

Съдът установи също така, че срещу исканото лице няма висящо наказателно производство за престъпление различно от това, за което се иска екстрадирането му и няма наказание, което следва да се изтърпи в страната ни.

Окръжен съд – Бургас взе мярка за неотклонение „Задържане под стража” на Максим Л. до фактическото му предаване на молещата държава – Република Казахстан.

17.01.2019

Прессслужба ОС-Бургас

Окръжен съд – Бургас осъди подсъдим на 3 години и 6 месеца „Задържане под стража“ за принуда със заплаха от насилие

Окръжен съд – Бургас присъди наказание от 3 години и 6 месеца „Лишаване от свобода“ на подсъдимия Христо Д. Съдът определи наказанието да бъде изтърпяно при първоначален „строг“ режим.

Окръжната инстанция призна Христо Д. за виновен в това, че на 21.11.2016 г., около 18.00 часа, пред Детска градина „Вълшебство“, в гр. Карнобат, при условията на опасен рецидив, с цел да принуди Г. Н. да се разпореди с вещ - пари в размер на 80,00 (осемдесет) лева, го заплашил с насилие, с тежки последици за него и негови близки, че ще отиде в тях докато спят и ще избие него, майка му, баба му и вуйчо му.

Присъдата може да бъде обжалвана или протестирана пред Апелативен съд – Бургас в 15-дневен срок.

16.01.2019

Прессслужба ОС-Бургас

Окръжен съд – Бургас взе мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо обвиняем за разпространение на наркотични вещества и противозаконно държане на боеприпаси

Окръжен съд – Бургас определи спрямо обвиняемия Антоан П. да бъде взета мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

Антоан П. е привлечен като обвиняем за това, че на 10.01.2019 г., в дома си в с. Каменар, община Поморие, без надлежно разрешително разпространил, като предоставил лично на лицето Й. М. високорисково наркотично вещество – коноп, с тегло 3, 893 гр., под формата на 4 бр. топчета, поставени в кутия от цигари (престъпление по чл. 354а, ал. 1, изр. 1, пр. 4 от НК).

Антоан П. е обвиняем и за това, че на същата дата и място, в условията на реална съвкупност с гореизвършеното, държал боеприпаси за огнестрелни оръжия – 59 бр. ловни патрони (чл. 339, ал. 1, вр. чл. 23, ал. 1 от НК).

Съдът счете, че макар и на сравнително ранен етап, до момента в хода на досъдебното производство са събрани гласни, писмени, веществени доказателства и доказателствени средства, от които може да бъде изведено в достатъчна степен на достоверност обосновано предположение за авторството на деянията.

Съдът счете, че е налице реална опасност от извършване на престъпление от страна на Антоан П., ако не бъде задържан, която опасност се извежда от показанията на свидетелите С. Б. и М. К. По отношение опасността от укриване, Окръжен съд - Бургас намери, че към момента не съществува реална опасност обвиняемитя да се укрие, тъй като същият има трайна връзка с населеното място, в което живее. Опасностите, а именно обвиняемият да се укрие или да извърши престъпление са дадени алтернативно, поради което и наличието само на една от тези опасности е достатъчно, за да обоснове вземане на най-тежката мярка за неотклонение.

Определението на Окръжен съд – Бургас може да бъде обжалвано или протестирано в 3-дневен срок пред въззивна инстанция.

13.01.2019

Прессслужба ОС-Бургас

Окръжен съд – Бургас осъди на три години „Лишаване от свобода“ подсъдим за грабеж

Окръжен съд – Бургас одобри постигнато споразумение между Окръжна прокуратура – Бургас и подсъдимия Теодор Т. и наложи наказание от 3 години „Лишаване от свобода“, което да бъде изтърпяно при първоначален „строг“ режим.

Подсъдимият Теодор Т.  се признава за виновен в това, че на 13.08.2018 г., около 17.00 ч., в гр. Бургас, в района на магазин „Билла“ в ж.к. „Изгрев”, при условията на опасен рецидив, направил опит да отнеме чужди движими вещи – 1 бр. мобилен телефон и други, всички вещи на обща стойност 230.00  (двеста и тридесет) лв., от владението на И. К., с намерение противозаконно да ги присвои, като употребил за това сила (ударил пострадалия по лицето и направил опит да издърпа телефона от ръката му). Подсъдимият отправил и заплаха „Ще ви убия, мангали, ще ви убия, ще ви заколя и ще ви взема всичко“, като деянието е останало недовършено по независещи от дееца причини (пострадалият успял да избяга).

Престъплението е извършено при форма на вината пряк умисъл.

Определението на съда е окончателно.

         Окръжен съд – Бургас потвърди и взетата спрямо Теодор Т. мярка за неотклонение „Задържане под стража“. Това определение подлежи на обжалване и протестиране в 7-дневен срок пред въззивна инстанция.

09.01.2019

Прессслужба ОС-Бургас

 
   
 
Copyright © 2019 Бургаски Окръжен Съд. All Rights Reserved.
Tel: (056) 879 400, e-mail: judge@os-burgas.org