Бургаски Окръжен Съд
            БУРГАСКИ ОКРЪЖЕН СЪД    
*** ВАЖНО! От 24.08.2017 г призовки от БОС и БРС могат да се получат от 8 до 9 ч в Бюро Призовки (тел.056 878 861), а след 9 ч - от Регистратура на Окръжен съд Бургас (тел.056 879 443). Справки по дела на БОС могат да се получават в Регистратурата на съда. *** Публикуван е Наръчник на съдебния заседател ***
Начало Новини

гр. Бургас, ул. "Александровска" № 101
                     e-mail: judge@os-burgas.org


Окръжен съд – Бургас присъди тригодишен изпитателен срок на непълнолетен шофьор за причинена смърт по непредпазливост при пътно-транспортно произшествие

Окръжен съд – Бургас призна подсъдимият Стефан М. за виновен, в това, че на 31.10.2015 г., по път гр. Бургас - кв. „Черно море“, като непълнолетен, навършил 16 години, но като е могъл да разбира свойството и значението на деянието и да ръководи постъпките си, при управление на моторно превозно средство - лек автомобил, нарушил правилата за движение по пътищата по чл. 20, ал. 2 от ЗДвП („Водачите на пътни превозни средства са длъжни при избиране скоростта на движението да се съобразяват с атмосферните условия, с релефа на местността, със състоянието на пътя и на превозното средство, с превозвания товар, с характера и интензивността на движението, с конкретните условия на видимост, за да бъдат в състояние да спрат пред всяко предвидимо препятствие. Водачите са длъжни да намалят скоростта и в случай на необходимост да спрат, когато възникне опасност за движението.“) и по непредпазливост причинил смъртта на пешеходката М. Н., като е управлявал автомобила без да има необходимата правоспособност.

Съдът осъди подсъдимият Стефан М. на „Лишаване от свобода“ за срок от две години, на основание чл. 343, ал. 3, б. „б“, предл. 1, вр. с чл. 342, ал. 1, вр. чл. 63, ал. 2, т. 2 от НК, вр. с чл. 20, ал. 2 от ЗДвП, вр. чл. 373, ал. 2 от НПК, вр. чл. 58а, ал. 1, като го призна за невиновен и го оправда по обвинението да е осъществил престъплението след като е нарушил правилото за движение по пътищата по чл. 150 от ЗДвП. На основание чл. 69, ал. 1, вр. чл. 66, ал. 1 от НК, съдът отложи изпълнението на наложеното наказание за изпитателен срок от три години.

В съдебно заседание днес, Окръжен съд – Бургас призна за виновен и подсъдимия Съби Р., в това, че на 31.10.2015 г., по път гр. Бургас - кв. „Черно море“, нарушил правилата за движение по чл. 102 от ЗДвП („На водача, собственика или упълномощения ползвател на моторно превозно средство се забранява да предоставя моторното превозно средство на водач, който е под въздействие на алкохол, наркотици или други упойващи вещества, или на неправоспособен водач.“), като предоставил управлението лекия автомобил на непълнолетния шестнадесетгодишен неправоспособен водач, Стефан М., който допуснал пътнотранспортно произшествие и при условията на независимо съпричиняване по непредпазливост причинил смъртта на пешеходката М. Н.

Съдът осъди подсъдимия Съби Р. на „Лишаване от свобода“ за срок от две години, на основание чл. 343, ал. 3, б. „б“, предл. 1, вр. чл. 342, ал. 1 от НК, вр. чл. 102 от ЗДвП, вр. чл. 373, ал. 2 от НПК, вр. чл. 58а, ал. 1 от НК, като го признава за невиновен и оправда по обвинението, че при допускане на пътнотранспортното произшествие подсъдимият Стефан М. е нарушил правилото за движение по пътищата по чл. 150 от ЗДвП. Съдът отложи изпълнението на наказанието за изпитателен срок от три години.

Делото бе гледано по реда на съкратено съдебно следствие.

Присъдата на Окръжен съд – Бургас може да бъде обжалвана или протестирана пред Апелативен съд – Бургас в 15-дневен срок.

19.09.2017

Прессслужба ОС-Бургас

Окръжен съд – Бургас присъди 10 години „Лишаване от свобода“ на подсъдим за убийство

Окръжен съд – Бургас осъди Недялко Т. на десет години „Лишаване от свобода“ при първоначален строг режим, на основание чл. 115, вр. чл. 58а, ал. 1, вр. чл. 54, вр. чл. 36 от НК.  Съдът призна за невиновен и оправда обвиняемия по повдигнатото му обвинение за престъпление по чл. 116, ал. 1, т. 9 от НК. Делото бе гледано по съкратено съдебно следствие, по искане на защитата на подсъдимия.

Настоящата съдебна инстанция призна подсъдимия Недялко Т. за виновен, в това, че на 29.01.2017 г., в с. Зидарово, община Созопол, в къща без обозначителен номер, умишлено умъртвил С. К., посредством нанасяне на прободна рана с нож в сърцето.

Представителят на държавното обвинение поиска да бъде наложено наказание „Лишаване от свобода“ за срок от 9 години. В съдебното заседание днес, обвиняемият Недялко Т. призна вината си и помоли съдебния състав да преквалифицира престъплението в по-леко и съответно наложи по-леко наказание. Защитата апелира за снизходителност от страна на съда при постановяване на присъдата, предвид необремененото съдебно минало на Недялко Т. и обоснова искането си и с факта, че по делото няма данни за предумисъл.

В мотивите за взетата присъда Окръжен съд – Бургас отчете добрите характеристични данни на подсъдимия, но не изключи самото извършено деяние и начина на престъплението.

Присъдата на Окръжен съд – Бургас може да бъде обжалвана или протестирана пред Апелативен съд – Бургас в 15-дневен срок.

18.09.2017

Прессслужба ОС-Бургас

Окръжен съд – Бургас присъди пет годишен изпитателен срок на подсъдима за извършено ПТП с причиняване на смърт по непредпазливост

Окръжен съд – Бургас осъди подсъдимата Габриела К. на „Лишаване от свобода“ за срок от 3 години, като на основание чл. 66, ал. 1 от НК отложи изпълнението на наложеното наказание за срок от пет години. Съдът лиши подсъдимата от правото да управлява моторно превозно средство за срок от пет години.

Окръжен съд – Бургас призна Габриела К. за виновна в това, че на 03.04.2015 г., на железопътен прелез, по пътя град Карнобат - село Лозарево, където се пресичат железопътна линия и път, с железопътен прелез съоръжен с автоматична прелезна сигнализация, при управление на моторно превозно средство нарушила правилата за движение, визирани в нормите на чл. 51, ал. 1 от Закон за движението по пътищата; чл. 51, ал. 3 от ЗДвП и чл. 53, ал. 1 от ЗДвП. Шофирайки автомобила си подсъдимата не проявила повишено внимание, дали преминаването през прелеза е безопасно, в резултат на което последвало пътнотранспортно произшествие с пътнически влак, вследствие на което, по непредпазливост причинила смърт на две лица - Ф. Х. и Н. Х., както и средна телесна повреда на едно лице – С. И.

Присъдата на Окръжен съд – Бургас може да бъде обжалвана или протестирана в 15-дневен срок пред Апелативен съд – Бургас.

14.09.2017

Прессслужба ОС-Бургас

Окръжен съд – Бургас наложи наказание „Лишаване от свобода“ за 16 години на подсъдим за изнасилване

Съдът наложи наказание „Лишаване от свобода“ за срок от 16 години на подсъдимия Сава Д., на основание чл. 152, ал. 4, т. 1, вр. ал. 1, т. 2, вр. чл. 26, вр. чл. 54 от НК, което наказание да бъде изтърпяно при първоначален „строг“ режим.

В съдебно заседание днес, Окръжен съд – Бургас призна подсъдимия Сава Д. за виновен, в това, че при условията на продължавано престъпление, в периода 01.04.2016 г. до 13.06.2016 г., в гр. Бургас, многократно се съвкуплявал с лице от женски пол, В. С. – ненавършило четиринадесет години, като я принуждавал към това със сила и заплашване.

Съдът приспадна от така наложеното наказание времето, през което подсъдимият е бил задържан, считано от 14.06.2016 г. до окончателното привеждане на присъдата в изпълнение.

Присъдата може да бъде обжалвана или протестирана в 15-дневен срок пред Апелативен съд – Бургас.

11.09.2017

Прессслужба ОС-Бургас

Окръжен съд – Бургас взе мярка за неотклонение „Парична гаранция“ по 3 хиляди лева за всеки от обвиняемите инспектори от ОДБХ – Бургас

Окръжен съд – Бургас определи да бъдат взети мерки за неотклонение „Парична гаранция“ на стойност 3000 лева, на всеки от обвиняемите инспектори от ОДБХ – гр. Бургас, Мая К. и Петър А. Съдът определи и десетдневен срок за представяне на гаранцията.

С постановления от 06.09.2017 г., на Мая К. и  на Петър А. са  повдигнати обвинения за извършено престъпление по чл. 301, ал. 1, вр. чл. 20, ал. 2 от НК, изразяващо се в това,  че на 05.09.2017 г., в гр. Несебър,  в качеството си на длъжностно лице, Мая К. - гл. инспектор в Областна Дирекция по Безопасност на Храните - гр. Бургас  и Петър А. - инспектор в отдел „Контрол на храните“  към същата областна дирекция, в съучастие,  действайки като извършители,  Петър А.  поискал от  С. М.,  а двамата - Мая К. и Петър А.  приели дар от С. М., който не им се следва - парична сума в размер общо на 500 лева, за това да не са извършват действие по служба и не са съставили акт за установяване на административно нарушение, с оглед констатирани нарушения в заведение за хранене в гр. Несебър, с управител С. М.

Съдът прие, че до момента са събрани достатъчни доказателства, от които  може да се направи обосновано предположение, че Мая К. и Петър А. са извършители на престъплението, за което им е повдигнато обвинение. Но според съдебната инстанция реалната опасност обвиняемите да извършат друго престъпление или да се укрият,  не може да се извежда единствено от високата степен на обществена опасност на извършеното престъпление, която в случая безспорно е налице, без да се изследват  обективните данни по делото за личността на обвиняемите. Мая К. и Петър А. са с чисто съдебно минало, липсват доказателства за техни предходни престъпни или противообществени прояви, включително такива, свързани с упражняваната от тях служебна дейност.

Съдът прие, че не съществуваща опасност обвиняемите да извършат друго престъпление или да се укрият. Всеки от тях е водел  уседнал начин на живот, упражнявал е трудова дейност до задържането им от полицейските органите.

С тези мотиви Бургаският окръжен съд взе мярка за неотклонение „Парична гаранция“ по 3000 лева спрямо двамата инспектори, като определи 10-дневен срок за представяне на гаранцията. Определението на Окръжен съд – Бургас може да бъде обжалвано или протестирано пред Апелативен съд – Бургас в тридневен срок.

08.09.2017

Прессслужба ОС-Бургас

 
   
 
Copyright © 2017 Бургаски Окръжен Съд. All Rights Reserved.
Tel: (056) 879 400, e-mail: judge@os-burgas.org