Бургаски Окръжен Съд
            БУРГАСКИ ОКРЪЖЕН СЪД    
*** ВАЖНО! Считано от 19 април 2018 г. призовки на Окръжен съд – Бургас, на Районен съд – Бургас, както и на други съдилища (получени в Окръжен съд – Бургас), могат да се получат от понеделник до петък от 8.00 до 9.00 ч в Бюро Призовки (партер, дясно крило), тел.056 878 861, а от 9.00 ч. до 13.00 ч. от Информационен център (партер, срещу централния вход), тел.056 879 468. *** Публикуван е Наръчник на съдебния заседател *** ВАЖНО! Влизат в сила измененията в ЗЮЛНЦ. Вижте промените
Начало Новини

гр. Бургас, ул. "Александровска" № 101
                     e-mail: judge@os-burgas.org


Окръжен съд – Бургас взе мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо обвиняем за отвличане на непълнолетно лице

Окръжен съд – Бургас взе мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо Георги К., привлечен като обвиняем за отвличане на лице с цел противозаконно лишаване от свобода (престъпление по чл. 142, ал. 3, т. 1, предл. второ, вр. ал. 2, т. 3, предл. второ, вр. ал. 1, вр. чл. 29, ал. 1, б“а“ от НК).

Георги К. е привлечен като обвиняем за това, че на 16.05.2018 г., в гр. Бургас, в района на УМБАЛ – Бургас, при условията на опасен рецидив, отвлякъл лице ненавършило 18-годишна възраст, В. М. на 16 години, като е употребил сила – хванал я с двете ръце за качулката на суитчъра, издърпал я и я качил принудително в лек автомобил.

Според съда, от събраните на досъдебното производство доказателства, се извежда по категоричен начин обосновано предположение, че Георги К. е извършил престъплението, за което му е подвигнато обвинение. Това престъпление се наказва с „Лишаване от свобода“ от 10 до 20 години или доживотен затвор, както и конфискация на част или цялото имущество на виновния. Съдебният състав прецени, че тежестта на предвидената санкция обуславя и наличието на реална опасност обвиняемият да се укрие, с цел да осуети наказателно преследване.

Видно от приложената справка за съдимост обвиняемият е лице с множество предходни осъждания, което показва престъпна упоритост и отказ да коригира поведението си. Поради това настоящата съдебна инстанция прие, че в случая е налице реална опасност Георги К. да извърши престъпление, ако не му бъде взета най-тежката мярка за неотклонение.

Определението на Окръжен съд – Бургас подлежи на обжалване или протестиране пред Апелативен съд – Бургас в тридневен срок.

17.05.2018

Прессслужба ОС-Бургас

 
   
 
Copyright © 2018 Бургаски Окръжен Съд. All Rights Reserved.
Tel: (056) 879 400, e-mail: judge@os-burgas.org