Бургаски Окръжен Съд
            БУРГАСКИ ОКРЪЖЕН СЪД    
*** Information in English is available for court bank accounts, Court palace and Statute of the District court *** Инфоормация на русском языке можно найти о: банковские счета Окружного суда, Судебная палата и подсудность Окружного суда *** ВАЖНО! Считано от 19 април 2018 г. призовки на Окръжен съд – Бургас, на Районен съд – Бургас, както и на други съдилища (получени в Окръжен съд – Бургас), могат да се получат от понеделник до петък от 8.00 до 9.00 ч в Бюро Призовки (партер, дясно крило), тел.056 878 861, а от 9.00 ч. до 13.00 ч. от Информационен център (партер, срещу централния вход), тел.056 879 468. *** Публикуван е Наръчник на съдебния заседател *** ВАЖНО! Влизат в сила измененията в ЗЮЛНЦ. Вижте промените *** Information in English is available for court bank accounts, Court palace and Statute of the District court *** Инфоормация на русском языке можно найти о: банковские счета Окружного суда, Судебная палата и подсудность Окружного суда
Начало Новини

гр. Бургас, ул. "Александровска" № 101
                     e-mail: judge@os-burgas.org


Окръжен съд – Бургас осъди на четири години и шест месеца „Лишаване от свобода“ подсъдим за грабеж

Окръжен съд – Бургас одобри постигнато споразумение между Окръжна прокуратура – Бургас, подсъдимият Петко В. и неговата защита за извършено престъпление – грабеж, с наказание от 4 години „Лишаване от свобода“ при първоначален „строг“ режим на изтърпяване на наказанието.

Съдебният състав призна подсъдимият Петко В. за виновен в това, че на 10.07.2014 г., в гр. Бургас, в магазин от търговска верига, при условията на опасен рецидив, отнел чужди движими вещи от владението на Ц. Ч., без нейно съгласие, с намерението противозаконно да ги присвои, като заварен на мястото на престъплението употребил сила спрямо две лица охраняващи търговския обект, за да запази владението върху откраднатите вещи.

Определението на Окръжен съд – Бургас за одобряване на споразумението е окончателно.

Съдът като взе предвид предишните осъждания на Петко В., увеличи определеното наказание от 4 години на 4 години и 6 месеца „Лишаване от свобода“, при първоначален „строг“ режим на изтърпяване на наказанието. Така постановеното определение може да бъде обжалвано или протестирано пред Апелативен съд – Бургас в 15-дневен срок.

13.11.2018

Прессслужба ОС-Бургас

Окръжен съд – Бургас одобри споразумение и осъди на 4 – годишен изпитателен срок подсъдим за производство и държане на наркотични вещества

Окръжен съд – Бургас одобри постигнато споразумение между Окръжна прокуратура – Бургас, подсъдимия Младен М. и неговата защита и наложи общо най-тежко наказание от 2 години „Лишаване от свобода“ по трите от повдигнатите обвинения на Младен М., което наказание да бъде отложено за 4-годишен изпитателен срок. Делото бе гледано по реда на Гл. 29 от НПК, със сключване на споразумение.

Съдът призна Младен М. за виновен в това, че:

На 22.03.2018г., в гр. Бургас, без надлежно разрешително, с цел разпространение, държал високорискови наркотични вещества, всичко на обща стойност 123,38 лв. (престъпление по чл. 354а, ал. 1, изречение първо, предложение четвърто от НК).

На 22.03.2018 г., в гр. Бургас, без надлежно разрешително, държал прекурсори, материали и съоръжения за производство на високорисково наркотично вещество - метамфетамин, с цел разпространение (престъпление по чл. 354а, ал.1, изречение второ, вр. изречение първо, предложение четвърто от НК).

На същата дата и място, без надлежно разрешително, държал огнестрелно оръжие - 1 бр. пистолет и боеприпаси - 4 бр. патрони, самодейно снарядени с оловни съчми (престъпление по чл.339, ал. 1 от НК).

Деянията са извършени от подсъдимия при форма на вината „пряк умисъл“.

Определението на Окръжен съд – Бургас е окончателно.

13.11.2018

Прессслужба ОС-Бургас

Окръжен съд – Бургас потвърди взетата мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо обвиняем за подбудителство в палеж

Окръжният съд на Бургас потвърди определение на Районен съд – Бургас с което спрямо обвиняемия Петър Б. е взета мярка за неотклонение „Задържане под стража“. Петър Б. е привлечен като обвиняем за това, че на 14.10.2018 г., в гр. Бургас, к-с „Зорница“, в качеството си на подбудител, умишлено склонил Р. Я. (извършител), да запали чуждо имущество на значителна стойност – апартамент, собственост на Б. П. и електрическо табло с 27 електромери, на същия адрес и етаж, собственост на „Електроразпределение ЮГ“, на неустановена към момента стойност на нанесените щети (престъпление по чл. 330, ал. 1, вр. чл. 20, ал. 3 от НК). Защитата на обвиняемия обжалва взетата мярка с искане тя да бъде изменена в „Домашен арест“ или „Парична гаранция“.

В съдебното заседание представителят на държавното обвинение представи писмени доказателства относно съдебното минало на обвиняемия, справка за задграничните му пътувания, както и протоколи за разпит на свидетели.

Въззивната инстанция определи, че по делото липсват новоприети доказателства, които да разколебаят направения извод на първоинстанционния съд за наличие на обосновано предположение за авторството на престъплението. Петър Б. е привлечен за тежко умишлено престъпление. Настоящият съдебен състав счете, че и към момента продължава да съществува реална опасност обвиняемият да извърши престъпление, ако не бъде задържан. Опасността се извежда от данните по делото за неговата личност. Петър Б. е многократно осъждан, като е изтърпявал ефективни наказания „Лишаване от свобода“ за същото по вид престъпление, като за съда очевидно тези наказания не са изиграли своя поправителен и превъзпитателен ефект. Предходните осъждания на обвиняемия характеризират личността му като такава с утвърдени престъпни навици и обосновават извода, че той е с висока степен на обществена опасност. Според Окръжен съд – Бургас правилно и обосновано първоинстанционния съд е приел, че по делото са налице и данни за съществуваща реална опасност обвиняемият да се укрие. Той многократно е напускал пределите на страната. С тези мотиви съдът потвърди взетата спрямо Петър Б. мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

Определението на Окръжен съд – Бургас е окончателно.

01.11.2018

Прессслужба ОС-Бургас

 
   
 
Copyright © 2018 Бургаски Окръжен Съд. All Rights Reserved.
Tel: (056) 879 400, e-mail: judge@os-burgas.org