Бургаски Окръжен Съд
            БУРГАСКИ ОКРЪЖЕН СЪД    
*** Information in English is available for court bank accounts, Court palace and Statute of the District court *** Инфоормация на русском языке можно найти о: банковские счета Окружного суда, Судебная палата и подсудность Окружного суда *** ВАЖНО! Считано от 19 април 2018 г. призовки на Окръжен съд – Бургас, на Районен съд – Бургас, както и на други съдилища (получени в Окръжен съд – Бургас), могат да се получат от понеделник до петък от 8.00 до 9.00 ч в Бюро Призовки (партер, дясно крило), тел.056 878 861, а от 9.00 ч. до 13.00 ч. от Информационен център (партер, срещу централния вход), тел.056 879 468. *** Публикуван е Наръчник на съдебния заседател *** ВАЖНО! Влизат в сила измененията в ЗЮЛНЦ. Вижте промените *** Information in English is available for court bank accounts, Court palace and Statute of the District court *** Инфоормация на русском языке можно найти о: банковские счета Окружного суда, Судебная палата и подсудность Окружного суда
Начало Новини

гр. Бургас, ул. "Александровска" № 101
                     e-mail: judge@os-burgas.org


Окръжен съд – Бургас взе мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо обвиняем за убийство

Окръжен съд – Бургас определи да бъде взета мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо Манол М., привлечен като обвиняем за умишлено убийство (престъпление по чл. 116, ал. 1, т. 6, предл. 2 и предл. 3, вр. чл. 115 от НК). Манол М. е обвиняем за това, че на 19.10.2018 г., в къща в гр. Бургас умишлено умъртвил Я. М., посредством нанасяне на множество удари с чук в областта на главата на Я. М., довели до тежка черепно-мозъчна травма, като деянието е извършено по особено мъчителен и с особена жестокост начин.

В съдебното заседание обвиняемият е изразил становище, че трябва да бъде задържан под стража.

Според съда, въпреки началния етап на разследването, до настоящия момент по делото са събрани достатъчно доказателства за обоснованост на предположението, че Манол М. е осъществил престъплението, за което е обвиняем. Съществува и реална опасност обвиняемият да се укрие или да извърши престъпление, ако не бъде задържан. Манол М. е привлечен като обвиняем за тежко умишлено престъпление, за което законът предвижда наказание „Лишаване от свобода“ за срок от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна. Съдебната инстанция определи най-тежката мярка за неотклонение, предвид характера и тежестта на разследваното престъпление, едновременно с това и твърденията, че обвиняемият страда от психично заболяване.

Определението на Окръжен съд – Бургас може да бъде обжалвано или протестирано в тридневен срок пред въззивна инстанция.

22.10.2018

Прессслужба ОС-Бургас

Окръжен съд – Бургас наложи ефективно наказание от 8 години „Лишаване от свобода“ на подсъдим за причиняване на смърт при пътно-транспортно произшествие

Окръжен съд – Бургас наложи наказание от 8 години „Лишаване от свобода“, което да бъде изтърпяно ефективно при първоначален „общ“ режим на подсъдимия Момчил Б., за причиняване смъртта на Н. П. и средна телесна повреда на М. Д. при пътно-транспортно произшествие. (на основание чл. 343, ал. З, б. „б“, вр. ал. 4, вр. ал. 1, буква „б“ и „в“, вр. чл. 342, ал. 1 от НК, вр. чл. 20, ал. 2 от ЗДвП) Съдебното заседание премина по реда на съкратено съдебно следствие, като подсъдимият призна всички факти, изложени в обвинителния акт. При постановяване на присъдата, съдът се ползва от самопризнанията, направени от Момчил Б.

Съдебната инстанция конституира като частни обвинители пострадалите Е. П. и Н. П., родители на починалата Н. П.

Момчил Б. бе признат за виновен в това, че на 18.05.2017 г., по общински път между селата Детелина и Крушево, Община Карнобат, при управление на моторно превозно средство - лек автомобил, нарушил правилата за движение по пътищата по чл. 20, ал. 2 от ЗДвП - „Водачите на пътни превозни средства са длъжни при избиране скоростта на движението да се съобразяват с атмосферните условия, с релефа на местността, със състоянието на пътя и на превозното средство, с превозвания товар, с характера и интензивността на движението, с конкретните условия на видимост, за да бъдат в състояние да спрат пред всяко предвидимо препятствие. Водачите са длъжни да намалят скоростта и в случай на необходимост да спрат, когато възникне опасност за движението“ и по непредпазливост причинил смъртта на Н. П., настъпила в резултат на черепно-мозъчна, гръдно-коремна травма и средна телесна повреда на М. Д., като е управлявал моторното превозно средство без да има необходимата правоспособност.

Прокурорът отчете престъплението като извършено по непредпазливост и пожела на подсъдимия да бъде наложено наказание от 10 години „Лишаване от свобода“ при първоначален „общ“ режим, което да бъде редуцирано. Повереникът на пострадалите поиска наказанието да бъде 15 години „Лишаване от свобода“, което да бъде редуцирано, с превес на оттегчаващи вината обстоятелства – предишните осъждания на пострадалия, непостигнатия поправителен ефект от наложените му предишни наказания. Защитата на Момчил Б. отчете, че предходните осъждания на подсъдимия са във време, когато е бил непълнолетен. Адвокатът поясни, че подсъдимият не е оказал помощ на пострадалите, поради невъзможност и неговото състояние след катастрофата и поиска наказание от 4 години „Лишаване от свобода“ при първоначален „общ“ режим, което да бъде редуцирано.

Съдът потвърди мярката за неотклонение „Подписка“ спрямо Момчил Б.

Присъдата на Окръжен съд – Бургас може да бъде обжалвана или протестирана пред въззивна инстанция в 15-дневен срок.

09.10.2018

Прессслужба ОС-Бургас

 
   
 
Copyright © 2018 Бургаски Окръжен Съд. All Rights Reserved.
Tel: (056) 879 400, e-mail: judge@os-burgas.org